Inlägg

2023-01-16

​KRÖNIKAN 16-17/1 2023. Pengarna eller livet?

Världen: Natochefen Jens Stoltenberg lovar fler leveranser av tunga vapen till Ukraina i Natos proxykrig. Kärnvapen nästa? Dra nu i bromsen innan det är försent!

USA: ”Hur Ukraina blev ett laboratorium för västerländska vapen och slagfältsinnovation” diskuterar CNN. Förra hösten, när Ukraina vann tillbaka stora delar av territoriet i en serie motattacker, slog det ryska styrkor med amerikansktillverkat artilleri och raketer. Hur länge ska eskaleringen och mördandet från båda sidor fortsätta?

Sverige: ”Välkommen till en ny Sverigebild.” I kontinentens huvudstäder nämns vårt land i samma andetag och med samma tonfall som Ungern, Polen och Italiens nya regering. I Bryssel pratas om en "auktoritär vändning" (AB). Sverige ställer sig bakom Natos kärnvapendoktrin. Höjd beredskap utlyser Pål Jonsson, försvarsminister, och Carl Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (AB podd). Men befolkningen i Sverige vill knappast ha kärnvapen här. Innehav innebär risken att själv utsättas för kärnvapenanfall i en krigssituation. Och det kan inte kallas försvar av civilbefolkningen. Skyddsrummen räcker bara på sin höjd åt politiker och militärer, inte åt befolkningen. Detta bedrägeri avslöjades i London redan 1962. Det finns inget seriöst försvar mot ett kärnvapenanfall! Jag kommer att tänka på geniförklarade sci-fi-författaren (Blade Runner) Philip K. Dicks novell där en liten pojke först får ett älskat ”familjeskyddsrum” nedgrävt på gården - därefter förlorar familjen det av ekonomiska skäl. Han står nu medan bomberna faller utanför statens skyddsrum som har ett myntinkast vid ingången. Fickorna är tomma. Har man inga pengar så - pang! du är död. Är det den sortens ”civilförsvar” vi talar om här? Gud förbarme oss i så fall. Total och ömsesidig nedrustning är det enda civilförsvaret som kan fungera, det är uppenbart - för alla utom för det militärindustriella komplexet i öst och väst. Pengarna eller livet.

Lund: Limmade fast sig på landningsbana – nu ska han avtjäna sitt fängelsestraff. Pontus Bergendahl, aktiv i Extinction Rebellion, ska på torsdag börja avtjäna det fängelsestraff han dömts till efter en aktion på Ängelholms flygplats. (SDS). Ännu en klimathjälte. Cred!

Lästips: Philip K. Dick: Bang you are dead (tidig novell, finns utgiven i antologiform).

***

Citatet: ”Alla tunisier var aktivister under revolutionen, ingen var ledare och alla var det, var och en på sitt sätt”. Lina Ben Mhenni, bloggare och aktivist, i: ”Tunisian Girl” .

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • PARIS 19/01/2023 • Demonstration mot reformerna i pensionssystemet
  • Call it Sleep a situationist film https://www.youtube.com/watch?v=01tRfPOl89A
  • Dag X - Vi behöver dig!

Senaste kommentarerna