Inlägg

2023-01-16

KRÖNIKAN 16-17/1 2023. Ljuva femtiotal.

Världen: Storbritanniens regering ska göra det lättare för polisen att stoppa protester. Storbritanniens premiärminister säger att förändringar behövs för att stoppa störningar, men kritiker varnar för risker för medborgerliga friheter (Al-Jazeera). Farväl till yttrandefriheten.

USA: De rikas sökande efter nyckeln till odödlighet är skadligt för oss andra. Många oligarker är övertygade om att evigt liv är en förstfödslorätt av klass. Det spelar ingen roll att det eviga livselixiret sannolikt är en fantasi - det är själva uppdraget som resulterar i social och juridisk arkitektur som ger de rika oacceptabel makt (Jacobin). https://jacobin.com/2023/01/immortality-billionair...

Sverige: Stater som ser sig som civiliserade gör oftast allt för att dölja sina mörkaste hemligheter. Men den farliga nya trenden bland högerledare är att ”modigt” kringgå denna charad och öppet omfamna förbrytelsen. Slavoj ŽiŽek i Flamman. http://flamman.se/a/slavoj-zizek-att-ata-den-sista...

Erdogandockan: Är det rimligt att svenska regeringsföreträdare fördömer en kränkning av en auktoritär världsledare i hårdare ordalag än man beklagar nämnde ledares vana att stänga misshagliga tidningar, fängsla oppositionella och stämpla svenska kurder som terrorister lite på måfå? Frågar Johanna Frändén retoriskt i AB. Frågan är, än så länge, fri. Jag tycker aktionen var fantastiskt kreativ och intelligent. Heja, Rojavakommitteerna! Ut med Erdogan och ut med Nato!

Mia Christensson blev rikskänd för sitt engagemang i Undersköterskeupproret. Nu berättar hon om svaret från cheferna: bestraffningar, för vägran av covid-skydd och lex Sarah-anmälan för spillt kaffe (Flamman).

Lund: Härbärge för EU-migranter öppnar igen. Många av dem tigger på Lunds gator och sover utomhus. Nu får åtta EU-migranter utan tak över huvudet övernatta i Svenska kyrkans lokaler.”Vi prioriterar de mest utsatta”, säger Joakim Månsson-Bengtsson (SDS). Där har ni en politiker att högakta, för ovanlighetens skull.

Konsten: Äventyr med Van Gogh. Adventures with Van Gogh är en veckoblogg av Martin Bailey, vår långvariga korrespondent och expert på artisten. Hans berättelser publiceras varje fredag i The Art Newspaper och sträcker sig från nyheter om denna den mest spännande av konstnärer till vetenskapliga artiklar baserade på hans egna noggranna undersökningar och upptäckter. https://www.theartnewspaper.com/keywords/adventure...

Lästips: Bengt Martin: Ljuva femtiotal. (Ungdomsbok, serie). R&S 1979. Författaren har också medverkat i ”Kärlek”-antologin.

***

Citatet:

”I det här stadiet av historien är antingen en av två saker möjliga. Antingen tar allmänheten kontroll över sitt eget öde och engagerar sig i samhälleliga frågor, guidade av värden som solidaritet, sympati och respekt för andra, eller, alternativt, kommer det inte finnas något öde för någon att kontrollera alls./…/I den här möjligen slutgiltiga fasen av mänsklighetens existens, är värden såsom demokrati och frihet mer än värden att bevara – de kan mycket väl vara essentiella för vår överlevnad.” — Noam Chomsky, (f. 1928) språkforskare och anarkist.

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • PARIS 19/01/2023 • Demonstration mot reformerna i pensionssystemet
  • Call it Sleep a situationist film https://www.youtube.com/watch?v=01tRfPOl89A
  • Dag X - Vi behöver dig!

Senaste kommentarerna