Inlägg

2023-01-14

KRÖNIKAN 15-16/1 2023. The Philosophy of Modern Song.

Världen: FN:s medlemsländer har tagit bort Iran från en viktig FN-grupp för kvinnors rättigheter bara månader efter att landet gick med. Den ovanliga vändningen kommer när Iran sjuder av en pågående proteströrelse utlöst av dödandet av en ung kvinna i förvar av landets så kallade "moralpolis”. Irans regim försöker brutalt krossa det ihärdiga folkliga ­upproret under ledorden ”Kvinna, liv, frihet”. Nu avrättas ­demonstranter nästan dagligen (ETC). Sluta fjäska för Iran - och för Turkiet!

Sverige: Inflationen stiger till 12% och matpriserna har ökat rekordartat. En stor malmfyndighet med sällsynta jordartsmetaller har upptäckts i Kiruna; samernas renbeten hotas (svt).

USA: Våra kroppar har en säkerhetskopia av vår ungdom som kan utlösas för att regenerera, säger Sinclair, seniorförfattaren till en ny uppsats som visar upp arbetet från hans labb och internationella forskning. De kombinerade experimenten, som publicerades för första gången i torsdags i tidskriften Cell, utmanar den vetenskapliga övertygelsen om att åldrande är resultatet av genetiska mutationer som undergräver vårt DNA (CNN).

Konsten: Sophie Labelle är serietecknaren som hatas intensivt för sitt engagemang i transfrågor men är en ikon för sina läsare och hbtqi-­community:t av samma orsak (ETC).

Boktips: Bob Dylan: The Philosophy of Modern Song. Simon&Shuster 2022.

***

Citatet: ”Nutidskonsten – världens förfulning ”. — Annie Le Brun, konstvetare, i FigaroVox.

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • Komintern - ny säsong
  • S06E18 - Sveriges arbetares ädla förening by Komintern
  • S06E17 - Ett fragmenterat Stasi by Komintern

Senaste kommentarerna