Inlägg

2023-01-15

KRÖNIKAN 15-16/1 2023. Ingen sell-out!

Världen: Revolution i varje land (ثورة بكل البلدان) är namnet på en sång som sjöngs under de libanesiska upproren 2019. Det var en sång av solidaritet med samhällen i SWANA-regionen (sydvästasiatiska/nordafrikanska) och runt om i världen som var/gör motstånd mot sina egna förtryckarregimer. Sången bottnade i förståelsen att vi, som människor med revolutionära krav, har så mycket att lära av olika revolutionära kamper, särskilt de som sker samtidigt: oavsett om det handlar om att lära oss hur man bygger starka samhällen eller att lära sig att stänga av tårgas (Unicorn Riot).

Fem år efter MeToo-revolten 2017 har den äntligen nått Italien, där organisationen Amleta - en fyndig femininumform av Hamlet - samlar in vittnesmål om sexbrott inom filmindustrin (SDS).

Sverige: Greta Thunberg talade vid demonstrationen mot brytningen av brunkol i Tyskland där en hel stad ska rivas för en kolgruvas skull. Polisen använde tårgas och batonger. Brunkol är ungefär det klimatfientligaste energislaget av alla. Jan Guillou skriver i AB ”att det är föga förvånande att den borgerliga regeringspressen avstått från alla former av kritik mot skurkregimen i Turkiet och dess kurdbombningar sen den nya lagen ”journalistiskt spioneri” infördes den 1 januari”. Där satt den.

USA: ASMR är ett fenomen som sprider sig - ett intimt viskande och små mjuka repetitiva ljud med lugnande, semi-hypnotisk effekt (BBC). https://www.bbc.com/reel/video/p0d95c27/asmr-how-w...

Konsten: När ryska styrkor lägger beslag på Ukrainas konst attackerar de också dess identitet. Ryska styrkor har plundrat landet på tiotusentals pjäser, inklusive avantgardistiska oljemålningar och skytiskt guld. Experter säger att det är den största konstkuppen sedan nazisternas konststölder under andra världskriget, avsett att beröva Ukraina dess kulturarv (The New York Times).

Det finns två särskilda hot mot framgångsrik protestkonst av Banksy’s kaliber: sell-out och kommersialisering. Banksy själv har klarat sig undan genom sin kompromisslöshet men affärsmännen vädrar pengar, typ oauktoriserade Banksy-galor. Samma ekonomiska krafter sög musten ur den vitala psychedeliska underground-konsten i San Fransisco 1967, men graffitin i vår tid verkar ha en större motståndskraft och förmåga till att anpassa sig enligt egna villkor och på ständigt nya sätt. Kreativiteten är i sig dess bästa livförsäkring.

***

Citatet: ”Freden måste komma först, min vän. Gör den inte det kommer inget efter den”. - Tage Danielsson.

***

Staffan / Konst och Politik.

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • PARIS 19/01/2023 • Demonstration mot reformerna i pensionssystemet
  • Call it Sleep a situationist film https://www.youtube.com/watch?v=01tRfPOl89A
  • Dag X - Vi behöver dig!

Senaste kommentarerna