Inlägg

2023-01-13

KRÖNIKAN 14-15/1 2023. Varken Erdogan eller Bandera.

Världen: Ryssland har intagit ännu en stad i Ukraina som ett led i den nya offensiven. Den nazistiske massmördaren Bandera hyllas i Ukraina till Polens förskräckelse. Marsch till förhandlingsbordet !

Sverige: En docka föreställande Erdogan har alltså hängts uppochner framför Stadshuset i Stockholm, vilket despoten så att säga inte direkt uppskattar. Kristersson och talmannen låtsas vara upprörda. Rojavakommitteernas aktion är snudd på genial - med litet tur kommer Sverige inte in i Nato. Ner med Erdogan - leve Rojava och Kurdistan!

Politiker är de enda som själva kan bestämma lönen för sitt smutsiga hantverk trots att de är jäviga - i Trelleborg rasar nu folkopinionen.

I vad som verkar vara en ren provokation har den brunblå regeringen tagit fram en lista på en mängd tilltänkta kärnkraftverk - där både Barsebäck och Malmö ingår. Vad säger danskarna om det?

USA: J. R. R. Tolkiens fantasivärld är en medeltida utopi med fattigdom och förtryck borta ur bilden. Men Tolkiens verk innehåller också en romantisk kritik av den industriella kapitalismen som är en viktig del av dess stora folkliga dragningskraft, skriver Jacobin Magazine. Läs hela texten här: https://jacobin.com/2023/01/jrr-tolkein-lord-of-th...

Konsten: En utställning med Banksys verk kommer till Malmö. Banksy själv har inte auktoriserat den - han tvekar inför alla som vill tjäna pengar på hans berömmelse. Kerstin Ekmans roman ”Händelser vid vattnet” (1973) har nu filmatiserats med mestadels goda recensioner (svt).

Boktips: Kurt Held: Die Rote Zora und ihre Bande, 1941. Rote Zora var en militant anarkafeministisk grupp aktiv i Västtyskland 1977–1995, känd för en serie bombattentat. Gruppen bombade sexbutiker och företag som utnyttjade kvinnor under 1970- och 1980-talen. Ingen kom till skada i de 45 attacker organisationen genomförde mellan 1977 och 1995. Rörelsen tog sitt namn från ungdomsboken Die Rote Zora und ihre Bande av Kurt Held 1941, vilken handlar om den rödhåriga kroatiska flickan Rote Zora som leder ett gäng föräldralösa flickor som åtagit sig att rätta till orättvisor (sv.wikipedia.org).

***

Citatet: ”En enda icke-revolutionär weekend är blodigare än en månad av permanent revolution”. — Graffiti, Paris maj -68.

***


Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • PARIS 19/01/2023 • Demonstration mot reformerna i pensionssystemet
  • Call it Sleep a situationist film https://www.youtube.com/watch?v=01tRfPOl89A
  • Dag X - Vi behöver dig!

Senaste kommentarerna