Inlägg

2023-02-13

KRÖNIKAN 13/1 2023.


Världen: Väst ignorerar mardrömskriget i Etiopien. Kriget i Etiopien har till stor del ignorerats av omvärlden och information har varit svår att få tag på. Men det vi vet om konflikten är fruktansvärt: minst 500 000 civila har dödats och 5 miljoner har fördrivits (Jacobin).

UK: Scottish Violence Reduction Unit, en enhet med fokus på att stoppa utbredningen av fattigdom och segregation snarare än polisiära insatser. – Nånting gör vi rätt – vi tar tag i roten till det onda, säger direktören Niven Rennie (svt).

USA: Relationen mellan USA och Kina fortsätter att försämras efter att flera främmande luftfarkoster upptäckts i både amerikanskt och kanadensiskt luftrum, där den senaste sköts ner ovanför Kanada av amerikansk militär under lördagskvällen (svd). Om det nu inte var ufos!

Sverige: Klimatalliansen manar till revolution! (AB) Äntligen!


”Regeringen förespråkar en migrationspolitik utan människor” (DN Debatt).


Lund: Den moderna konsten måste återvända till att sätta den estetiska upplevelsen i förrummet, så att man inte måste ha hela det västerländska kanon i bakhuvudet för att kunna bli berörd. Om inte kommer konstmuseum att bli alltmer exklusiva till en liten mängd människor som orkar sätta sig in i det (Lundagård).

Konsten: “Contemporary art is the uglification of the world!” An Interview with Annie Le Brun. https://www.notbored.org/FigaroVox.pdf


Boktips: Peter Arshinov: History of the Makhnovist Movement, 1918-1921. (1923).


***

Citatet:

”Oärligheten inom politiken är inte ny, men sättet som vissa politiker ljuger på nu, och det kaos de kan skapa genom att göra detta, är oroväckande” — The Economist 2016.

***

Staffan / Konst och Politik.

Kommentera

captcha