Inlägg

2023-01-13

KRÖNIKAN 13-14/1 (2) 2023. Seger för arbetarna på Amazon. Avgå, Erdogan!

Världen: Tiotals demokrater uppmanar den amerikanske presidenten Joe Biden att utvisa Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro – och hans anhängare (TT).

Sverige: En docka föreställande Erdogan har hängts uppochner framför Stadshuset i Stockholm. Turkiets ambassadör är rasande. Rojavakommittéerna kommenterar: ”Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan:-Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget! Den 21 januari samlas vi på Norra Bantorget för demonstration: -Vi säger nej till Nato! Ingen allians med fascister!” #AlliansMotNato21

USA: Seger för arbetarna på Amazon! Spence, 26, är en medarbetare och vicepresident för medlemskapet i Amazon Labour Union, den nya oberoende arbetargruppen som förbluffade landet förra veckan genom att vinna ett val och skapa det första facket inom Amazons verksamhet i USA. Spence hade ingen tidigare erfarenhet av arbetsorganisation, men han var särskilt intresserad av dessa anti-fack-konsulter för att förhindra fackföreningar och var fast besluten att se facket slå dem i deras eget spel. Det gjorde det: Arbetarna röstade slutligen 2 654 mot 2 131 för fackföreningsbildning, i vad som redan anses vara en av de största amerikanska arbetarnas segrar sedan sekler. (Huffington Post).

Det amerikanska olje- och gasbolaget Exxon Mobil gjorde klimatmodeller som redan från 70-talet förutsåg den globala uppvärmningen.Men företagets ledning argumenterade mot de egna forskarnas förutsägelser, som nu visat sig vara väl så pricksäkra om klimatet (skd).

***

Citatet: Är SD ”bara” rasistiskt eller rent av också fascistiskt? Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet: ”Om jag skulle ge ett enkelt svar blir det, utifrån den definition jag och flera forskarkollegor världen runt använder, ja. Definitionen på fascism utgår ifrån att alla historiska och samtida former av fascism har en gemensam minsta nämnare. Denna är att (1) man är extrem- eller ”ultra”-nationalist. Vidare att (2) man anser att ”Nationen” (en etniskt homogen storhet) är hotad, att den (3) behöver räddas och återvinna sin forna storhet. All fascism innehåller rasism. Av tre möjliga kriterier uppfyller SD två (2 och 3) med råge. Och ett (1) ligger man väldigt nära.” — Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet, i metro.se.

***


Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • PARIS 19/01/2023 • Demonstration mot reformerna i pensionssystemet
  • Call it Sleep a situationist film https://www.youtube.com/watch?v=01tRfPOl89A
  • Dag X - Vi behöver dig!

Senaste kommentarerna