Inlägg

2022-09-10

KRÖNIKAN 10-11/9 2022. Konst och Pol,itik.

Europa: Som ett resultat av de hastigt påkomna sanktionerna mot Ryssland som Putin svarar på genom att strypa gasen är det nu energibrist i hela Europa vilket väntas förvärras i vinter. I Frankrike råder redan viss ransonering, vilket kan bli det vanliga i väst längre fram I England talar man om ”eat or heat”.alltså att behöva välja mellan mat för dagen och en varm lägenhet. Hur många som får svälta och frysa - i ett ”civiliserat” land, vet man inte. En sak är säker: det drabbar de fattiga, inte de rika.m England har också fått ny konservativ premiärminister,Liz Truss, som vill gå i den avskydda Margaret Thatchers fotspår - inte precis vad det landet behöver. Samt en avliden drottning och en ny kung. Eat or heat?

USA: FBI har hittat hemliga regeringsdokument om kärnkraft vid sin husrannsakan hos Trump i Florida, vilket kan betyda att han kan fällas för spioneri.

Sverige. Valet: Det finns bara en sak att säga om ”valdebatten”: Same shit different assholes. Den borde ha handlat om klimatkrisen och vilka akuta åtgärder som är effektivast. Icke. Nu väntar vi på valresultatet: ska Sverige bli en SD-diktatur eller det som vi är vana vid, en halvbakad socialdemokrati? En frihetligt socialistisk revolution som i Rojava skulle sitta fint. Nu som alltid.

Ann Linde och PKK. Utrikesminister Ann Linde jämställer PKK med IS, vilket är fruktansvärt okunnigt och fel. Kurdistans Arbetarparti, PKK bildades som ett politiskt parti på 1970-talet och har sedan 1980-talet bedrivit en väpnad kamp mot den turkiska staten. Målet är att upprätta en kurdisk autonom de facto-enklav med Demokratisk Konfederalism. Demokratisk federalism дr en gren av den frihetliga socialismen skapad av PKKs grundare Abdullah Öcalan efter att ha inspirerats av den amerikanska anarkisten Murray Bookchin. Målet är alltså inte längre att bygga upp en stat utan att bilda ett nätverk av autonoma federationer som YPG och YPJ dдr det råder jämställdhet mellan kön och olika folkgrupper. PKKs förbindelse med Rojava är endast indirekt.

Hela Kurdistan är angripet och förtryckt av Turkiet ända sedan första världskriget och har enligt folkrätten rätt att försvara sig mot ockupanterna. Kurderna har framgångsrikt krigat med och besegrat IS i regionen och det är en grov förolämpning att jämföra dem med sin fiende islamistiska terrorgruppen IS. De som till skillnad mot Ann Linde följt utvecklingen i Rojava ser den fredliga, frihetliga och direktdemokratiska socialismen i enklaven som hela världens föredöme och framtid. Rojava har under ständigt hot från Erdogan lyckats bättre med sitt samhällsbygge än vad några politiker inklusive Linde har uppnått här. Erdogan är islamist och statsterrorist och har hjälpt IS på otaliga sätt. Gör ett officiellt svenskt statsbesök i Rojava så fort Nato-debaclet är över, Ann Linde!

Expo granskar politikerna i valet som vill utrota muslimer, som sprider antisemitiska konspirationsteorier och som hyllar nazister. Flera av dem har varit medlemmar i den högerextrema organisationen Det fria Sverige.https://expo.se/2022/09/sd-kandidater-hyllar-nazis...

***

Lund/Konsten: Som konstkritiker var jag på vernissagen av Lund Konsthalls utställning ”Behold, we are here” i fredags. Den förra av Gülsün Karamustafa bjöd på måleri och socialism, en oslagbar kombination. Denna utställning är också mycket bra, med ett positivt invandringstema, jättelika vackra färgfoton (hade gjort sig ännu bättre i olja) mysiga installationer och naturföremål och flera skärmar där t.o.m Dannie Cohn-Bendit pratar om Majrevolten. Maduboku Diakité finns med i katalogtexten. Publiken är övervägande utländsk och musiken bra. Grattis, intendent Åsa Nacking! Du har förstått att du befinner dig i Lund.

För övrigt anser jag att Nooshis valaffisch för V inte är stalinistisk som någon politisk idiot påstått. Mera ett Che Guevara-stuk, och vad kan man ha emot det? Det är den enda valaffisch som inte är direkt ful, dessutom. Vad elkrisenbeträffar: Återreglera elmarknaden! Och så till sist en positiv nyhet: Haarlem i Nederländerna förbjuder all reklam för rött kött och snabbmat. Klimatet tackar och bugar.

***

Citatet: ”Världen är inte outhärdlig förrän möjligheten att förvandla den existerar men förnekas”. - John Berger.

***

Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha