Inlägg

2022-07-12

KRÖNIKAN 10-11/7 2022. Konst och Politik.

KRÖNIKAN 10-11/7 2022. Konst och Politik.

USA: Det är säkert välkommet för USA-imperialismen att fokus nu helt och hållet ligger på Ryssland - trots att USA står för de värsta krigsbrotten historiskt. Som Noam Chomsky säger: ”Om Nürnberglagarna gällde idag skulle varje amerikansk president efter ww2 ha blivit hängd”.

Sverige: En nazist, f.d. NMR-medlem och Förintelseförnekare med erfarenhet av psykvården har knivmördat en sjukvårdspolitiker inom psykiatrin på öppen gata i idyllen Almedalen. Detta sätter fingret på flera saker: Högerextremismen är det största terrorhotet. Säpo klarar inte sina uppgifter och bör avskaffas och ersättas med en professionell organisation. De kunde inte rädda sina skyddsobjekt Olof Palme, Anna Lind eller Lars Vilks, fångar inga spioner och letar alltid extremister på fel håll. Almedalen är varken säker eller ens relevant och bör läggas ner. Hela valcirkusen och politikerfrälset kan med fördel ersättas av e-demokrati, något som demonstranter på Gotland också framfört.

Och psykvården måste snarast moderniseras - som man gjort i Lund.

När Ulf Kristersson (M) kallar Turkiet för ”en parlamentarisk demokrati” ljuger han rakt ut. ”Nonsens” säger experterna. Turkiet är en auktoritär diktatur utan mänskliga rättigheter för den stora kurdiska befolkningen och kommer på plats 147 (!) i V-deminstitutets demokrati-rankning. De nordiska länderna ligger på 1:a, 2:a och 3:e plats - som en jämförelse. I valet mellan Magdalena Andersson och Erdogan föredrar SD-blocket förmodligen Erdogan; dom kan ju som bekant inte välja mellan Biden och Putin.

Och nej, PKK är inte ”terrorister”, inte när dilletanten Hans Holmér jagade dem i det kalkonartade ”kurdspåret” 1986 som snabbt lades ner och inte nu när de modigt slåss mot IS och dess förbundna, den aggressiva diktaturen Turkiet. De och Öcalan är frihetskämpar som förtryckaren kriminaliserat av rent politiska skäl. Är man ockuperad - som Kurdistan är av Turkiet, har man en laglig plikt att göra väpnat motstånd - enligt folkrätten.

Några positiva nyheter till sist.

* Enzymet FAST-PETase har visat sig kunna bryta ner plast på ett par timmar i naturen och resultatet kan också återvinnas industriellt. Världshavens öar av plastavfall kan äntligen fås att försvinna, skriver Ill. Vet. 12/2022. Bra! Samma tidskrift säger att el till elnätet från en fusionsreaktor kan bli verklighet redan 2024. Fusionskraft (i princip samma process som i solen) är den ultimata lösningen på energibehovet. Aldrig mera olja, kol eller kärnkraft! Mänskligheten är att gratulera om allt går som planerat för Helion Energy.

* Barnfridsbrott är en relativt ny lag som stärker barnets juridiska skydd. Barnmisshandel, ibland med dödlig utgång, är betydligt vanligare än sexualbrott mot barn och därmed ett jämförbart större problem. Även att barnet tvingas bevittna olika relationsbrott är nu olagligt. Alla barn i alla åldrar blir äntligen egna rättssubjekt. Kid Power. Bra!

Boktips: Inom Science Fiction föredrar jag Ursula K. LeGuin, Philip K. Dick, Ray Bradbury, Artur C. Clarke och James Blish. Men här kommer i korthet min kritiska läsning av en berömd megaklassiker: Isaac Asimovs ”Stiftelsen”, trilogin från 1970. Svensk pocket N&K 1971. ISBN 91- 27- 05111-9.

Det är maktkamp och intriger med hela Vintergatan som slagfält. Och mycket atomkraft (passar bättre i rymden än på Jorden). Mycket spännande, livligt och rikt berättande i högt tempo. Ont mot gott och Stiftelsen besegrar Imperiet till sist. Men att alla Vintergatans många bebodda världar styrs med meritokrati och marknadsekonomi är faktiskt litet fantasilöst. Bättre kan vi. Och ”Psykohistorien”, en vetenskap som matematiskt räknar ut framtiden, är helt enkelt det borgerliga svaret på marxismen. Trots detta är det en magnifik bok i sin genre och har du inte läst den så gör det nu, du kommer garanterat att bli fast. Till hängmattan med språng!

Lund/Konsten: I Sydsvenskans tämligen lovande sommarföljetong om en juriststudent i Lund ger man sig utan namns nämnande på världens högst rankade och mest radikale nutidskonstnär Banksy och ett av hans verk - djupt okunnigt och pinsamt dumt, fiktion eller ej. Jag började läsa novellen och tänkte fortsätta men slutade där. Borgerligt själsliv suger.

***

Citatet: ”Rent polisiärt är det lättare att hålla ordning utan polis”. Hans Löfdal.

***

Staffan/Konst och Pol,itik

Kommentera

captcha