Inlägg

2022-08-26

Klimataktivister blockerar Cementa på Gotland


130 miljöaktivister blockerar just nu Cementas produktion på Gotland. Klädda i vita overaller har två olika grupper av aktivister blockerat vägen mellan Cementas gruva och fabriken i Slite. Ett stort polispådrag har inte lyckats stoppa dem.

- Cementa är Sveriges näst största koldioxidutsläppare med drygt 1,9 ton 2020. Det motsvarar cirka 3-4% av alla utsläpp av växthusgaser inom Sveriges gränser. Cementas produktion förgiftar också grundvattnet på Gotland, säger Leo, en av talespersonerna för aktionen "Take Concrete Action."

Aktivisterna är också kritiska mot de politiska beslut som har hållit Cementas produktion igång trots att deras tillstånd egentligen skulle gått ut på grund av just miljöproblemen:

- . Alla riksdagens partier (röda, gröna, blåa och bruna) röstade i september 2021 igenom ett nytt provisoriskt kapitel i miljöbalken som ger Cementa ett frikort för att kunna fortsätta bryta kalk, ”Lex Cementa” på juridikspråk. Lagrådet var rasande: de nya reglerna nonchalerade regeringsformen, en av grundlagarna. Om inte ens grundlagen är säker, utan kan ignoreras så fort ett stort nog företag riskerar att tappa profiter, varför ska vi andra ha nån tilltro till rättssystemet? Regeringens beslut om Cementa är ett skolboksexempel på att Staten och Kapitalet sitter i samma båt.avslutar Leo.


https://takeconcreteaction.info
Take Concrete Action

Kommentarer

Jättebra!

Kärlek till alla aktivister som deltar

Pumba

Bra jobbat!

Svartkatt

Kommentera

captcha