Inlägg

2023-05-16

Ingen vet någonting om Ukraina

Jag minns i början av kriget, när Vänsterpartiet och deras lakejer strongt i mångt om mycket utropade kallet ‘allt stöd till Ukraina’, jag minns att det helt plötsligt kändes som att man blev grupperad i den konstigaste av allianser som motståndare till Kriget. På sidan av krigsmotståndare befann man sig bland de som opportunistiskt började använda sig av Realpolitik för att säga att ‘vi inte borde väcka Björnen (Ryssland)’, bland dessa främst Ekis (Söderberg, 2022). Jag minns hur rubbat jag tyckte det var att hon blev den enda riktiga proponenten för krigsmotstånd, och att vårt Vänsterpartis ‘krigskompromiss’ skulle bli en folkomröstning om NATO. Om du hade sagt till mig för 3 år sen att Vänsterpartiet ville ha en NATO-omröstning hade jag kallat dig för diverse fyllnadsord; men så kom det till att bli, Vänsterpartiet implicit stödjer ett NATO-medlemskap genom sina regeringsambitioner och Socialdemokraterna har glömt bort vart deras eviga ledare Palme stod i frågan och nu är Sverige, efter lite trubbel med Erdogan, påväg in i USA:s allians.

Det borde egentligen undgås att behöva sägas men att jag som freds- och arbetarevän inte riktigt tyckte särskilt mycket om idén av att stödja varken Putin eller Zelenskyj. Putins bravado i att förtrycka Vänsterrörelsen i Ryssland och omforma deras redan konservativa kommunistiska parti (KPRF) till en rödfärgad version av Putins egna parti ‘Enade Ryssland’, så istället för att göra det tänker jag ta tillfället i akt och diskutera varför vi bör ha en enorm skepsis till Zelenskyj och till Ukrainas nyliberala regim. En snabbgenomgång är som följande:

1. Sedan 2010 har flertalet åtstramningsåtgärder, det vill säga Nyliberal dödspolitik och IMF-rövslickeri, genomförts där till exempel arbetare i offentliga sektorns löner har blivit frusna i tiden, även fast inflationen har ökat (Rapoza, 2014).

2. Ytterligare utformades en Pensionsreform 2017 som försämrade pensionerna i Ukraina drastiskt (ILO, 2020). 3.

3. Och sedan 2020 har flertalet arbetsreformer genomgåtts, och reformerna är så uselt utformade och förödande för folket att de till och med har kritiserats av Europeiska Unionen, som inte är särskilt kända för sin arbetarkärlek (openDemocracy, 2023).

4. Zelenskyjs och dylika regimer i Ukraina har kriminaliserat följande partier: Ukrainas Kommunistiska Parti (Ryskvänligt Vänsterparti), Oppositionsblocket (Ryskvänligt Socialdemokratiskt Parti), Ukrainas Socialistiska Parti (Pro-Ukrainskt Vänsterparti) och det panslaviska Vänsteroppositionspartiet (Ryskvänligt, men snarare internationalistiskt vänsterparti). Alla dessa partier, var vänsterlutande, och Oppositionsblocket var Zelenskyjs största oppositionsparti; allihop kriminaliserade med motivationen att de var ‘anti-ukrainska’ (WSWS, 2022).

Som vi i på det stora hela kan se, kanske det inte är så farligt att vara ‘anti-ukrainsk’ om det har samma betydelse som ‘anti-amerikansk’ har i Amerika; om det gör mig till en Russofil att säga att arbetare ska ha rättigheter så får borgerligheten kalla mig vad som helst, det skrämmer inte mig, de har försökt smutskasta oss i snart 200 år.

Det här innebär dock inte att jag är Putinist! Jag är inte som Ekis, jag kommer inte nyttja Realpolitik för att säga att vi måste vara vänliga till Ryssen. Jag förkastar alla nationsstater, ty de ger mig inget annat än mitt förtryck på olika språk!

Den analys jag vill argumentera för är en bredare internationell syn på frågan om Kriget; är det verkligen nödvändigt för västvärlden att hyperfokusera på Ukraina, provocera Kina och lämna Indien i ingenmansland? För det är just det vi gör när vi handlar så som vi gör, när vi handlar i chauvinistisk och realpolitisk riktning, där vi prioriterar nationers intressen över arbetarklassens, det är då vi lämnar de i sticket; det är en markant brist på analys, inte bara på högerkanten, det är vi alltför vana vid, utan även på våran käraste vänsterkant.

Vi borde prioritera internationell solidaritet mellan fackförbund och verka för att förbättra allas våra materiella tillstånd, inte leka att krig är som sport där vi väljer en färg på ett lag och kör på; jag skiter i att Ukrainas flagga är blå-gul som våran, jag har blott en fana och den är röd! Dessa krigshökar, både Putinister och Zelenskyjister är två sidor av samma mynt; och de som dör i krigskavalkaden är våra braty ta sestry (bröder och systrar) och det är därför jag säger att Ingen vet någonting om Ukraina!

EwO, 28/4-23

Källor

SUF Stockholm

Länk: https://suf.cc/2023/04/28/ingen-vet-nagonting-om-ukraina/

Kommentarer

Det ukrainska folket strider för att förblii ett eget självständigt folk. Endast en mindre grupp har vapenvägra, de flesta har ryskt ursprung. Hade självständighetsandan varit mindre så hade färre stridit. I Ukraina blir man inte skjuten för vapenvägran. Att den ukrainska regeringen må vara nyliberal har inte hindrat ukrainarna att strida för sitt lands självständighet.

63-åringen.

Svar till 63-åringen:

Ukraina kan ju knappast ha kämpat för att bli ett självständigt folk eftersom de hand i hand med USA/Nato brutit mot de villkor och avtal som Ukraina och Ryssland haft (och därav är det krig idag).

Svar till SUF Stockholm:

Det är ju minst sagt pinsamt att ni idag, flera år in i kriget, fått upp ögonen för att Zelenskyjs knappast har Ukrainas bästa i fokus. Att ni sen måste rättfärdiga er kritik mot Zelenskyj genom att rabbla upp en massa nonsens gör det ju bara ännu mer pinsamt. Du/ni menar att ifall en arbetare i någon lokal i Ukraina hade haft schyssta villkor med chefen så hade allt varit frid och fröjd?

Pinsamt minst sagt

Inser inte SUF Stockholm att det inte är Putin och Zelenskyj som möts i en 1-mot-1 fight, utan att den ryska militären försöker genomföra ett folkmord på Ukrainare?

Att ni sen sitter och oja er över väst stöder en "regim" som har genomfört liknande nyliberala reformer som vi sett i väst, och menar att vi därför inte bör stödja Ukraina militärt kan bara tolkas som att ni tycker att den Ukrainska befolkningen förtjänar att bli lämnade försvarslösa mot Ryssland.

Den sista paragrafen om "internationell solidaritet" och fackförbund visar att ni lever i en fullständig fantasivärld och att era socialistiska principer endast existerar för att ni inte vill råka hålla med liberaler.

Ni kommer inte hitta starkare krigsmotståndare än Ukrainare och de som stöder de militärt. Ju mer militär hjälp som skickas till Ukraina, desto snabbare tar kriget slut. Eran "lösning" (som ni inte har presenterat) kommer endast att leda till att hundratusentals ukrainare dör under rysk ockupation, och flera decennier av partisankrig mot ockupationsmakten. Att ni kallar er krigsmotståndare är vara skrattretande.

Jag hade verkligen väntat mig bättre än SUF Stockholm, men ni har visat att eran politik och principer går endast ut på att inte hålla med liberaler, så till den milda grad att ni likställer europeisk liberalism med folkmord.

Har ni någonsin lyssnat till ukrainsk och annan östeuropeisk vänster och hört vad de har att säga? Att ni har mage att kalla er krigsmotståndare gör mig illamående.

Skäms, SUF!

SUF Stockholm har rätt i mycket i artikeln.

<font>Som fredsvän så är det självklart att vara motståndare till att västländer skickar massivt med vapen till den korrupta skurkstaten Ukraina. Det var inte ett ord från den sk Svenska vänstern när vapen från Sverige hamnade i fascistiska gruppers händer i Ukraina. </font>

<font><font>Ukrainska fascister har under många år trakasserat befolkningen i Donbass och det är naturligtvis inget som imperialistiska länder regimer tar upp då det inte passar deras intressen.</font></font>

Röd

Tja... kör Ryssarna över Ukraina är det bara glömma allt som har med fria fackföreningar att göra. Visst må Ukraina inte vara ett drömland men är hästlängder bättre än ryssland och dess brutala repression. Det är alltid lättare för arbetarklassen att verka politiskt i en liberal demokrati än i en halvfascistiskt kleptokrati.

Om Ukraina förlorar kriget kan jag lova dig att det tar inte lång tid innan ivan börjar terrorbomba Stockholm.

Den svenska arbetarrörelsen borde inta samma hålling som man hade till den spanska republiken -36. Det vill säga vi stödjer våra kamrater som strider mot imperialism och fascism. I det här fallet dom som strider mot Ryssland.

Nestor Makhno

"Nestor Makhno" Du lyckas med att ha fel i allt du skriver. Ukraina är en korrumperad stat som sedan tidigare har "anti-kommunist lagar. I Ukrainska armen har det sedan långt tillbaka helt öppet nazistiska, fascistiska förband kunnat verka. I Donbass har fascister från Kiev under lång tid angripit rysk befolkning. Bröderna Kononovich medlemmar i kommunistiska ungdomsförbundet sitter gripna och har ett hot att mördas av den fascistiska Ukrainska regimen.

Putin har absolut imperialistiska intressen i Ukraina men i konflikten är naturligtvis NATO den största kriminella parten. Som socialist borde det vara självklart att vara motståndare till att vapen skickas till Ukraina. Jordens värsta imperialister och terrororganisationen NATO beväpnar Ukraina för att det ligger i deras intressen.

Röd

Nestor Makhno:


I Odessa 2014 mördades över 40 personer av ultranationalister genom att ett fackföreningskontor sattes i eld. Så mycket för "fria fackföreningar" i Ukraina.

rosalux

Kommentera

captcha