Inlägg

2022-03-17

Hur får vi ett riktigt slut på kriget? ✌️

Har förstås, som alla andra, tänkt en del på detta den senaste tiden. Den gängse uppfattningen är att kriget tar slut då den ena sidan tröttar ut den andra militärt, och att det då blir ett avtal med slagsida åt ena och andra hållet.

Men är det egentligen ett slut? Just nu verkar det snarare som att det skulle vara startskottet för en kapprustning, där Ryssland använder nära 4% av BNP till militären och Sverige ska öka till 2%. Det är fritidsgårdar, sjukvårdspersonal och skolor som ersätts med vapen.

Ett riktigt slut på kriget är något annat: det är öppet myteri. Att folk vänder Putins krigsföring ryggen, att fler ifrågasätter NATO:s maktanspråk och att ukrainare gör upp med hypernationalismen som rått sedan 2014 (förbjuda Internationalen, hallå?).

Just nu måste ukrainare oavsett åsikt försvara sig eller fly. Bollen ligger istället hos befolkningen i Europas länder, vi måste skapa en vision med nedrustning och utan oligarker som vi kan dela med ryssarna och andra. Den ligger förstås också hos ryssarna. Just nu är det en del protester på ryska torg, men det kommer inte göra skillnad förrän det går över i strejker eller blockader.

NATO-ivrarna kommer aldrig kunna bygga någon fred, de kommer tolka varje uppror i Ryssland som en chans att flytta fram trupperna. De är helt amoraliska, det kan hända att de stödjer demokratier men lika gärna Saudi och FAE.

Historiska förebilder för oss kan vara rörelsen som kunde ha stoppat första världskriget. Finns en dokumentär "Motståndets Soldater" från 2013 på TPB. Fast denna gång ska vi vinna!

Demagoogle

Kommentarer

Protesterna i ryska städer har avtagit. Det är inte konstigt, eftersom dom flesta ryssar inte har råd att ta dom riskerna som det innebär att protestera eller bryta mot ( nytillkomna ) lagar där. Varken massprotester i Ryssland eller utanför Ryssland, kommer leda till något slut på kriget, som kan bli mycket långvarigt och enormt kostsamt, på alla sätt och vis.

Dom historiska exemplena är dåliga. Fanns inget FSB då, eller med den makt dom besitter. Fanns inte den typen av vapen som finns nu. Fanns knappast heller dom globala kontakter som Putin har.

Misstolka inte detta som hård nationalism, men Sverige har valt en rimlig hållning, utanför nato. Kan snabbt ändras när obetydliga anarkister, som icke-röstande, möjliggör ett maktskifte till SD-M.

Det enda som kan få ett slut på kriget är sådant som kan skrämma Putin riktigt rejält eller ta livet av honom. Men i dagsläget känner Putin sig lika untouchable som Kim Yong Un, och kommer vara ännu svårare att ställa till svars för krigsbrott, om den tiden kommer. Stor risk att han kommer sitta vid makten 20 år till.


Bertrand Russell Resurrected

@Bertrand Russel Resurrected
Den självutnämnde expertens uttalande: Röstar inte anarkister så möjliggörs ett maktskifte till SD-M och Sverige går med i Nato.

Tror du på allvar att anarkister har en sådan makt att dom kan förändra ett val? eller ska du tänka till en extra gång innan du skriver? Gatornas kommentarsfält asså..
Hasse

Anarkisterna är betydligt fler än vad borgarna fruktar i sina värsta mardrömmar....

hata staten

Kommentera

captcha