Inlägg

2023-12-03

Helsingfors utan nazister – nu och för alltid!

Vi bjuder omigen alla till Helsingfors på självständighetsdagen 6.12.2023, för att visa att det inte finns utrymme på gatorna för extremhögern – någonsin!

Helsingfors utan nazister har sedan 2016 samlat tusentals demonstranter till gatorna för att kräva ett samhälle fritt från rasism och facism, och har också varit med och bygga en antifacistisk rörelse. Förra året blockerades extremhögerns 612-fackeltåg redan för andra gången, och de tvingades ta en omväg. Denna bedrift hör ändå till en mångårig kontinuitet, där organiserat antifacistikst arbete har marginaliserat extremhögerns verksamhet och försvagat deras evenemang. Vi fortsätter på en utveckling som har haft en bra start, och tar utrymme av nazisterna, en tum åt gången. Vi träffas på Tölötorg, 612-marschens traditionella startplats, i munter antifacistisk stämning.

Den massiva rörelsen mot den nuvarande regeringens politik fungerar som inspiration för den samhälleliga kampen, och vi fortsätter med den på Tölötorg, med stolthet och glädje. Många av högerpolitikerna som sitter i riksdagen, eller till och med i regeringen, har under årens lopp deltagit i 612-marschen, och nu sprider de sin fientliga ideologi i statens högsta ämbeten.

Folkmordet som Israel accelererade mot civila i oktober är en hemsk påminnelse om vart antidemokratiska, och allehanda maktkoncentrerande ”lösningar” som värst kan leda. Därför är antifacism även antirasism, kamp emot trans- och homofobi, samt kämpande för naturens beskydd och för kvinnors rättigheter. Det är försvarande av friheten, som extremhögern försöker begränsa med sin verksamhet.

Det är viktigt att hålla ihop speciellt under kriser och förändringar, och agera för frihetens mål. Vi kan vinna tillsammans, inte som åtskiljda. Ta alltså med flaggor och banderoller, samt vänner, släkt och arbetskamrater, och kom med oss och visa att det inte finns utrymme för extremhögern på Helsingfors gator i år heller!

Vi vill inte ha partisignum, staters flaggor eller andra auktoritaristiska symboler i demonstrationen. Evenemangets exakta klockslag meddelas i god tid innan själva evenemanget.

Evenemanget ordnas av Helsinfors utan nazister-koalitionen, som består av A-ryhmä, Varis-nätverket, Vänsterunga i Helsingfors, Aurora Helsinki och Emilia-gruppen.

Helsingfors utan nazister

Länk: https://ilmannatseja.com/

Kommentera

captcha