Inlägg

2017-09-25

Här är alla protester mot nazistiska NMR

Funderar du på att demonstrera mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen? GFT har sammanställt alla olika protester som planeras i Göteborg.

FREDAG 29/9

Manifestation för öppenhet & demokrati

Kl 17.15-18, Gustav Adolfs torg. Arr: Göteborgare för öppenhet & demokrati

Medverkande är bland annat Ingrid Lomfors, historiker och överintendent Forum för levande Historia. Artister och övriga medverkande kommer så snart programmet är klart. Arrangerar gör S, M, MP, V, L och KD i Göteborg.Läs mer på eventets FB-sida.

FRE 29/9-LÖR 30/9

Bokmassan

Kl 9-21 båda dagarna, Heden. Arr: ETC

"Köpa böcker, lyssna på intressanta författare eller bara ta en fika? Bokmassan är en litteraturfestival med inriktning på böcker, debatt och hållbarhet. Vi vill erbjuda en blandning av högt/ lågt, fint/ fult och kommersiellt/ osäljbart. Allt kommer gå i ekologin och hållbarhetens tecken.
Gratis inträde, dessutom lovar vi stan’s billigaste bokpriser!"

Här kan du ladda ner programmet (pdf).

Läs mer på Bokmassans FB-sida.

LÖRDAG 30/9

Ord för motstånd och medmänsklighet

Kl 9.45-11.30, Göteborgs domkyrka, Kyrkogatan 28. Arr: Domkyrkoförsamlingen i Göteborg, tidskriften Författaren, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Kyrka Mot Rasism, Tillsammans för Göteborg, Göteborgs Interreligiösa råd.

“Samma dag som nazister marscherar genom centrala Göteborg läser vi gamla och nya antinazistiska texter från Sverige och världen, för att protestera mot nazismen och hylla ordet som befriande kraft.” Medverkande författare bl.a.: Henrik Arnstad, Lisa Bjurwald, Elin Boardy, Mats Fors, Mattias Gardell, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter, Maria Küchen, Ola Larsmo, Martina Montelius, Karolina Ramqvist, Tone Schunnesson, Maria Sveland. Läs mer på eventets FB-sida.

Inga Nazister i Göteborg

Kl 11-13, Heden. Arr: Göteborgs Antifascistiska front

“Vi kallar alla demokratiska, antifascistiska krafter till Göteborg för att 30 september protestera mot nazismen/.../ Vår manifestation kommer genomföras under ordnade former. Det är viktigt att så många som möjligt ska kunna protestera mot nazism, vi kommer därför på plats göra vårt bästa för att erbjuda möjlighet för alla att delta efter sina förutsättningar.” Vilka är ni? “Göteborgs antifascistiska front har funnits sedan våren 2016, då vi arrangerade "Folkets motdemonstration" (när Folkets demonstration arrangerades på Gustaf Adolfs torg här i Göteborg). GAF består av personer som på olika sätt är aktiva inom Göteborgs vänster. GAF är inte ett nätverk bestående av olika organisationer, utan är en egen organisation. Våra medlemmar kommer från ganska olika håll, men alla är socialister och håller med om GAF: s syftesförklaring: ”För brett antifascistiskt och antirasistiskt arbete i Göteborgstrakten. Ingen plattform åt fascister”."Manifestationen är stillastående, på Heden. Det kommer framföras tal och musik. Läs mer på eventets FB-sida.

Kärleksmanifestation 30/9

Kl 11-15, Heden. Arr: Privatpersoner

“Istället för att uppträda som en militärparad vill vi sjunga och dansa. Istället för att skrika arga slagord vill vi sprida kärlek och glädje! Ta med dig en vän och ta på dig något färgglatt. Om du har en ukulele liggandes hemma eller överblivna ballonger så packa ned även dessa. Vi symboliserar mångfald och kärlek över gränserna.” Läs mer på eventets FB-sida.

Göteborgs studenter mot nazismen!

Kl 13.30-13, Heden. Arr: Agent GBG

"Oavsett vad eller var vi studerar, om vi är med i studentförening eller inte – nu tar vi tillfället i akt att tillsammans göra våra röster hörda! Låt oss visa att Göteborg inte är en plats där nazism hör hemma." Läs med på eventets FB-sida.

Stoppa nazisterna 30 september

Kl 11-16, Heden, Arr: “Studenter Mot Rasism Göteborg”, som Göteborgs RS, Rättvisepartiet Socialisterna, står bakom.

“Att stoppa nazisternas planer på att marschera i Göteborg är fullt möjligt, NMR har nämligen stoppats gång på gång av välorganiserade massiva protester. Om nazisterna marscherar till Gustav Adolfs torg är syftet att gå till Brunnsparken. Huruvida nazisterna kan stoppas handlar om storleken på samlingen, vad stämningen är, hur många polisen respektive nazisterna är. Finns möjlighet att stoppa dem är vi för att en gör det." Läs mer på eventets FB-sida.

Sångmanifestation 30/9

Kl 12-13, Korsvägen, Arr: Sångmanifestation.

"Vi sjunger två sånger tillsammans (om och om igen) under ledning av Jan Ivar Blixt för att manifestera ett öppet och demokratiskt samhälle. Vid samma tidpunkt kommer Nordiska motståndsrörelsen att starta sin demonstration från Svenska Mässan/Skånegatan. Medan de går iväg ­– står vi kvar! Sjungandes, starka och i ljus! Vi sjunger En sång om frihet (Mikis Theodorakis, svensk text Bo Zetterlind) och Triló (trad, arr. Ale Möller). Du får gärna sjunga hellre än bra. Det viktiga är vi är många som på olika sätt denna dag visar att vi står för kärlek och solidaritet. Och sång är ett starkt uttryck. Klä dig gärna i något vitt så att vi känner igen varandra (tröja, jacka, sjal, hatt, mössa etc)."

Förbönsgudstjänst för en öppen stad

Kl 12, Tyska Christinae kyrka, Norra Hamngatan 16. Arr: Tyska gemenskapen i Svenska kyrkan

Gudstjänsten som leds av biskop Per Eckerdal kommer innehålla musik, bibeltexter och psalmer som uttrycker den kristna kallelsen att leva som en enda världsvid mänsklig gemenskap i solidaritet, öppenhet och frihet.

Musik för fred och kärlek i Annedalskyrkan

Kl 15-18, Annedalskyrkan, Albin Holms backe 10. Arr: Annedals församling och Musik i Annedalskyrkan i samarbete med SKUA, EKHO, Göteborgs Räddningsmission, Kyrka mot rasism, Sensus och Förbundet Tillsammansskapet.

Musik för fred och kärlek, fri entré. Uppträdanden: Jesper Petersson/Antonio “Antwaan” Tairovic/Nicole Touma, mästerligt fyrhändigt piano, glampunkbandet Staten med Simon Ljungman, Stora Almakören mm. Läs mer på eventets FB-sida.

Motstånd & Musik

Kl 19, Hagakyrkan, Haga Östergata 30. Arr: Haga församling.

En konsert för fred och medmänsklighet med: Arvid Nero, Harriet Ohlsson & Johannes Lundberg, Jim Oblon, Sofia Mono mfl. Fri entré men en insamling till Svenska kyrkans internationella arbete. Insläpp kl 18:30. Läs mer på eventets FB-sida.

Clowner mot nazister - GBG

Kl 11-20, Centralstationen. Arr: We Are Dalarna.

“Hatpojkarna har annonserat en folkrättsvidrig nazistdemonstration i Göteborg den 30:e september. Clowntutan har tjutit och vi sätter på oss rödnäsan. Mer info om tid och plats kommer. Tid och plats kommer ändras.”

Från GöteborgsFria

Länk: http://www.goteborgsfria.se/artikel/130779

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • S06E07 - Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska barnarbete by Komintern
  • Ny dokumentär om Guiseppe Pinelli och mordet på honom 1969. Engelska undertexter
  • S06E04 - The backstabbery (DEL 2) by Komintern

Senaste kommentarerna