En revolutionär infoportal
2019-08-06

Från skrivbordet till soffan - om hur några som kallar sig autonoma radikaliseras aldrig

Vi läste Petter Larssons och hans vänners artikel idag om den autonoma vänsterns "avradikalisering". Hur konstiga är vissa "kamrater" egentligen... Istället för att skapa utrymme och politiska events med hjälp av den autonoma verktygslådan, som internationellt har visat sig vara både potent och möjligt, försöker de desperat bli assimilerade av den auktoritära, sosseliberala acceptansen. De har orsakat och svalt rörelsens passificiering och passivisering, samarbetat med Säpo, blivit anställda hos myndigheten för våldsbejakande extremism, deltagit och kallat till deltagande i valet osv och nu vill de normalisera den "goda" forskningen från "våra" akademiker som visar hur fredlig och konstruktiv den autonoma rörelsen är. Det spelar ingen roll att de flesta autonoma grupper inte dokumenterar/rapporterar sin verksamhet.

Nej nej vi är inte en del av den "goda kålsuparteorin" (horshoe theory). Extrema är bara nationalisterna. Fast sanningen är att när man börjar använda sådana termer såsom "extrem" då är man redan en del av den liberala jargongen som demoniserar allt som avviker från den kapitalistiska normen. Och nej egentligen tror inte liberalerna att nationalister är extrema eller ett hot för dem. Flera statliga rapporter har konstaterat det genom åren. Kapitalismen både i Sverige och internationellt har instrumentaliserat nationalistiska idéer och grupper när det har behövts. Det finns dock en uppenbar stress och ett behov hos vissa "kamrater" att deklarera sin "överlägsenhet" genom att förminska och ofta hindra direkt aktion och på det sättet visa sin lojalitet till det existerande systemet. Artikeln i fråga visar att det finns ett performativt element i det hela. Något av en självuppfyllande profetia. Först ska man sitta på tusen olika autonoma möten och blockera all militans, raljera på internet genom personliga konton på sociala medier över alla andra som använder sig av en multiplicitet vad gäller kampmetoder, i vissa fall lämna ut och anklaga kamrater för sin aktivism och sedan "analysera" - promota egentligen - texter som beskriver hur den svenska autonoma rörelsen har “sossifierats” och detta som ett neutralt resultat av objektiv forskning. Som om denna passificiering och passivisering hände av sig själv i ett politiskt vakuum. De borde ha lärt sig något av Judith Butler som de ofta citerar:

“the act that one does, the act that one performs is, in a sense, an act that’s been going on before one arrived on the scene”

Performativitet funkar åt andra hållet också. Om man promotar tex självorganiserade praktiker såsom denna sajt. "Kamraterna" har medvetet valt att ironisera, blockera, raljera och undvika sådana strukturer och istället favoriserat kommersiella plattformar. Varför? För att "Folk finns där"!! Det finns ingen anledning, enligt dem, att försöka bryta politiska beteendemönster... Det räcker med en komformistisk anpassning till vad Folk gör? Vem är Folket egentligen?

Vad står Folket för? Om autonoma inte vill ifrågasätta Folket, dvs den hegemoniska normen, vem ska göra det?

Artikeln och dess författare/groupies påstår att den autonoma rörelsens offentliga aktioner har minskat i antal med 40-50 procent jämfört med åren 2003-2009. Detta gäller säkerligen vissa grupper som på ett leninistiskt sätt gör reklam för sina aktioner. Data bygger på intervjuer med aktivister och på läsning av tidningar och webbsajter. Låt oss tvivla om samplets representativitet. Återigen, performativitet, medvetet eller ej, aktiveras här. Om forskare - kopplade till specifika "autonoma" grupper och myndigheter samtidigt - påstår att anarkisterna har börjat läsa Marx och gått hem då gäller detta säkert hela rörelsen. INTE!

Min avsikt är förstås inte att förminska "flyktinghjälp eller protester mot lokala renovräkningar" (den delen som pratar om samarbete "med mer legitima organisationer" avslöjar författarens och dess groupies politiska inställning. Legitima för vem? Vad är legitimitet?). Dessa aktioner behövs och det skapar både debatt och rörelse. Men det motsätter inte direkt aktion. Direkt aktion har pågått hela tiden. Från attacker mot stora bostadsbolag (såsom Heimstaden i Malmö) till Svensk näringlivskontor i både Malmö och Stockholm och en mångfald aktioner mot nazister är den autonoma rörelsen live and kicking. Det fundamentala skillnanden är att vissa delar inom rörelsen vill uppräthålla någon slags hegemoni och tystar ner de aktionerna. Vi vet att borgerlig media censurerar våra aktioner. Det visade sig dock att även "kamrater" kan göra det genom att osynliggöra allt som inte ingår i deras linje.

Vi är för en mångfaldig rörelse som inte begränsar sina subjekt varken metodologiskt eller politiskt. De finns ingen autonom rörelse med hegemoniska tendenser. Texter som denna på Aftonbladet tyder på att skribenterna varken har varit en del av en sådan rörelse, eller att de vill väl. De kan fortsätta rörelsen mellan deras skrivbord och soffor! Vi kan leva utan dem!

Lars Petersson och co

Kommentarer

Bra skrivet!

Hob med kniv

du blandar nog ihop artikeln och mattias wågs tweets om artikeln.


pelle

Vad innebär det att "leninistiskt" göra reklam för sina aktioner?

rosazetkin

Vad är skillnad mellan artikeln och Wågs tweets egentligen? Wåg skulle kunna lätt skriva artikeln själv.

Jim

Har svårt att få ihop dessa två påståenden:

"de flesta autonoma grupper dokumenterar/rapporterar [inte] sin verksamhet."

och

"vissa delar inom rörelsen vill upprätthålla någon slags hegemoni och tystar ner de aktionerna. Vi vet att borgerlig media censurerar våra aktioner.

Artikeln på Aftonbladet utgår från en minskad synlighet från det som traditionellt kan ses som autonom vänster. Uppenbarligen har mycket hänt under åren, och det kan vara intressant att höra människor analyser.

Men den som hävdar att det är bättre att aldrig rapportera aktioner, men samtidigt skriver en artikel om att det visst sker massa hemliga aktioner som tystas ner verkar ha ett problem att bestämma sig. Det känns långsökt att skylla detta på forskare och journalister.

Riri

@Riri

För de flesta aktionerna som texten hänvisar till finns det kommunikéer. Det betyder inte att kända grupper tar på sig ansvaret för dessa aktioner dock. Varje aktion talar för sig själv

#basics

Basics

Rätt konspiratorisk post, va? Vissa poänger värda att tänka på men jag anar en del ressentiment

Kaffemugg

När man läser rapporten det grundar sig på så är det ju tydligt att rörelsens nergång också hänger ihop med linjeförändringen från militans till standard vänsteraktivism. Det är ju rätt problematiskt för de som förordade just denna linjeförändring och lovade guld och gröna skogar runt 2008 och framåt. Uppenbarligen har det inte lett till att rörelsen blev större och starkare utan snarare tvärtom.

Hob med kniv

Äsch kom igen! Hela den här artikeln dryper av ”det är någon annans fel”. ”Våra aktioner tystas!” Eller så känner folk inte till era aktioner? Om ni vill att de ska spridas får ni väl hitta bättre metoder för att sprida dem. De som talar om ”linjeförändring” verkar tro att de tillhör ett parti. Ingen stoppar er från att handla som ni vill. Om ni tror att detta leder till att den autonoma rörelsen växer (varför det nu skulle vara önskvärt) så bevisa det! Istället för att tycka att det är alla andras fel kan ni väl ta lite eget ansvar?

Johann

@Basics
Självklart räknas kommunikéer på exempelvis Gatorna med i ett sånt underlag.

Riri

Varför skulle stormedia ens skriva om dem flesta aktioner som publiceras här? Tror inte många bryr sig om någon banner drop, graffande eller det kastas sten på ett hus mitt i natten... Det är inte direkt att tysta ner om det var tyst från början. Jag tror på riktigt att dem grupper som grundat sig på denna slumpmässiga och "hemliga" aktionerna inte riktigt vågar eller orkar organisera sig för framtiden.

Om "leninism" är att göra sammanhängande och öppna aktioner som engagerar flera än dem som hänger i någon anarkist källare så är jag gärna en leninist.

rosazetkin

Allt Åt Alla har dödförklarat sig. Stor respekt för det och kondoleanser till dess medlemmar. Jag förstår att detta måste ske med kalabalik och brak. Men att identifierar hela den autonoma rörelsen med aåa är hybris... Många kommer att sakna er eller inte. Lycka till oavsett vilken väg ni tar nu (partipolitik, glömska, apolitik, annat sosseri)...

Allt åt Gala

@rosazetkin Du är en leninist :)

rosapanther

@Johann

Jag utgår ju från rapporten här som verkar mena att den autonoma rörelsen har strategiskt, och kanske politiskt, förändrats till att bli mindre radikal. Vi kan diskutera om det är sant eller ej, det kanske inte är så självklart som rapporten menar, men det är det jag menar med en linjeförändring som vi kan se i rörelsen.

Om man då köper det så bör vi ju kunna ha en strategisk diskussion om det var bra eller ej. Om vi återigen tittar på rapporten så visar den en nergång för rörelsen. Det verkar ju finnas ett samband mellan dessa saker.

Såklart är vi inte ett leninistiskt parti, men vi kan ju uppenbarligen diskutera vad som är bra och vad som är dåligt, eller? Runt 2007-2009 så argumenterade många för att vi behövde lägga de svarta jackorna på hyllan och hålla på med arbete i staden för att få mass-stöd/bygga rörelsen. Jag var också en del av det i viss mån. Nu kan vi fråga oss hur det gick: om vi tittar på rapporten, och från våra egna upplevelser, så verkar det inte ha gått så bra. Vi verkar vara svagare än när vi startade.

Tyvärr så blir ju lätt såna här diskussioner pajkastning, och en slags "men vad fan har ni gjort då?"-grej. Hoppas vi kan undvika det.

Hob med kniv

@hob med kniv

Fast rapporten visar ju också väldigt tydligt att det är just de som vägrat lägga undan den svarta jackan vars aktivitet har störtat sen 2009. Varför skylla på de som försökte göra något annat?

Jag tror inte en sekund på att det finns någonting inom autonoma vänstern som hindrar de som som vill köra kravall och attackera saker. Vill man faktiskt göra det så gör det. Sitt inte på Internet och gnäll över andra.

Medlem i aåa Malmö

@Medlem i aåa Malmö

På vilket sätt då? Det visar ju en nergång för alla som beskrivs som autonoma - inklusive FAÅA.

Hob med kniv

Kommentera

captcha

Senaste Media

Paris: 5/12 December
S02E07 En rejvare, en lajvare och en crustare går in på en bar by Komintern
Trailer: Projekt riktat mot migrantarbetare 2020
[REPORTAGE] PARIS 16/11/2019 • MANIFESTATION POUR LES 1AN DES #GILETSJAUNES (#ACTE53)
S02E06 LIVE på Syndikalistiskt Forum by Komintern