En revolutionär infoportal
2018-03-16

För fyra år sedan i Malmö: antifascism är självförsvar

16 mars 2014 blev en av de största demonstrationerna på länge i Malmö en mäktig manifestation mot nazistiskt våld. Uppemot 10 000 personer deltog.


Demonstration var en reaktion till nazistattacken på den internationella kvinnodagen. Texten/kallelse till evenemanget:

Möllevången har, tack vare de boendes civilkurage, länge varit fritt från nazister. I lördags natt, efter en dag av feministisk kamp på Möllan, kom de hit för att söka konfrontation. Resultatet: fyra av våra kamrater knivskurna varav två med livshotande skador. Med anledning av detta ordnar vi en antifascistisk manifestation nu på söndag, 14.00 på Möllevångstorget.

Vi samlas för att visa att vi är många som sluter oss kring de drabbade. Vi samlas för att visa att nazister inte är välkomna i Malmö. Vi samlas för att visa att vi sluter oss kring de som kämpar för ett samhälle helt i motsats till det som nazismen och fascismen förespråkar.

Det handlar inte bara om de sex nazisterna på Möllan. De senaste tio åren har 14 personer dödats av nazister i Sverige. Samtidigt tar allt fler nazister och rasister plats i kommuner och riksdag. Högervindar i Europa ger luft åt fascistiska organisationer både på gatorna och i parlamenten. Vi står upp för de som kämpar i Sverige, i Ungern, i Ukraina och i Grekland. Det är hög tid att ta hotet från nazister och fascister på allvar.

Nazismens kärna är våld, riktat mot alla som kämpar mot sociala orättvisor och alla som inte passar in i deras ideal. I förlängningen är det ett hot mot alla som vill ha ett jämlikt samhälle. De har bara sitt våld. Vi har varandra och vår solidaritet. Antifascism är självförsvar.

Fascismen växer ur människors rädsla och frustration. Den får människor att rikta sin ilska åt fel håll och skylla på folk som ofta har det ännu sämre.Den hämtar sin näring från arbetslöshet, nedskärningar, ökade klassklyftor och slappa, utsålda politiker. Det som börjar med inhumana utvisningar och en politik som beskyller individer för fattigdom, kan övergå till fascistisk ideologi och praktik. I ett samhälle med ständigt ökande klyftor visar vi att vi står tillsammans och vägrar börja hata varandra.

Med stadsdelar fyllda av liv och engagerade människor berövas fascismen sin livsluft. Den mest effektiva antifascismen är när vi går ihop i vardagen, när vi säger ifrån, när vi vägrar vara rädda. När vi bryr oss om och hjälper varandra, och organiserar oss i våra kvarter, på våra skolor och på våra arbetsplatser.antifa som minns!

Kommentera

captcha

Senaste Media

Avsnitt 3: Ståpå by Komintern
Avsnitt 1: Härtigen av sörmland by Komintern
#GILETSJAUNES : ACTE 16 • PARIS 2/3/2019
FÖRSVARA STREJKRÄTTEN NU!
RIOT : #GILETSJAUNES "L'ULTIMATUM" (PARIS • 16/3/2019)