Inlägg

2019-09-25

Den svarta katten har vaknat

Kulturföreningen Svarta Katten startade upp 2013 i Jönköping av tre kamrater som hade samma uppfattning om att - anarkismen inte togs på allvar, få människor vet vad anarkism som ideologi och rörelse är och att det finns för få anarkistiska grupper i Sverige.

Därmed så startades föreningen upp och började planeras olika arrangemang.
Efter bara några veckors planerande så var första arrangemanget i land och det blev “Svart lördag - en eftermiddag i anarkismens tecken” som höll till på Kulturhuset. Det var föredrag med gruppen Megafonen om deras arbete i förorterna, anarkistiskt bokbord, Gab De La Vega och Pissprince spelade musik och Svarta clownen utförde performance.

Det blev ett lyckat första arrangemang och därmed kom nästa event bara några månader senare - en stödspelning för Kulturhuset med band som Solanas Cunts, Svärta och Vicious Irene.

Efter stödspelningen så splittrades KF Svarta Katten och kamraterna la sin tid på andra projekt.

2015 bestämde sig en ny klick kamrater tillsammans med 2 av originalmedlemmarna att testa starta upp på nytt och började smått med att arrangera en freemarket, alltså en freeshop som flyttat ut från lokalen och hamnat utomhus för dagen. I och med den spontana aktionen blev lyckad så bestämde kamraterna sig för att arrangera ytterligare ett arrangemang.

Det blev en punkspelning den 28 mars med Knaegt, Svart städhjälp och det lokala husbandet Svavel. Spelningen fick också besök av Bokcafét som hade anarkistiskt bokbord under kvällen.

Sista arrangemanget blev 17 april 2015 med arrangemanget “Arbetarfik” där den ökände trubaduren David Rovics med sin kamrat Kristian Von Svensson spelade några låtar med Joe Hill-tema.
Fackklubben Jönköpings LS av SAC var på plats och svarade på frågor och bjöd till samtal om arbetsplatskamp. Bokcafét var även på plats och hade anarkistiskt bokbord.

Efter Arbetarfik så lades Svarta Katten ner återigen och dödsförklarades.

4 år senare, men 95 mil från Jönköping väcktes den döda föreningen till liv av 1 av originalmedlemmarna tillsammans med nya kamrater. Hur historien fortsätter återstår att se!

Just nu är gruppen placerad i Umeå och har ny kämpaglöd, med nya medlemmar och nya idéer.
Bland annat är det här planerat:

* Tv-spelsturnering 11 oktober
* Svart lördag 26 oktober
* Anarkistisk tipsrunda under Umeås anarkistiska bokmässa 29 nov - 1 dec

KF Svarta Katten är en grupp vars syfte är att sprida anarkismens idéer genom olika kulturarrangemang. Vad kulturarrangemang innebär är upp till oss som är med i gruppen, det kan vara allt från spelningar till att måla hela staden i sprejfärg.

Vill du veta mer? Eller kanske vara med och styra ihop framtida bus med oss?
Mejla kfsvartakatten (a) riseup.net så svarar vi så snabbt vi kan!

Kulturföreningen Svarta katten

Länk: https://kfsvartakatten.tumblr.com/

Kommentera

captcha

Kommande Händelser

Senaste Media

  • VI LÄR AV HISTORIEN #6 - BEHÖVER VÄNSTERN GÅ I TERAPI? by Komintern
  • VI LÄR AV HISTORIEN #5 - KOMMANDO SIGFRIED HAUSNER by Komintern
  • VI LÄR AV HISTORIEN #4 - FOLKMAKT by Komintern

Senaste kommentarerna