Event

Demo mot polisvåld

När: 2022-04-19 18:00
Var: Möllevångstorget, Malmö

Rasmus Paludans turné i södra Sverige har under de senaste dagarna resulterat i våldsamheter och en urartad polisiär situation. Islamofoben och provokatören Paludan har getts tillstånd att sprida hat och hets hemma i människors bostadsområden, samtidigt som lokalsamhället har förhindrats från att organisera sig.

Polisens agerande de senaste dagarna är helt oacceptabelt. I olika städer runtom i landet har polisen kört över människor med bilar och misshandlat ungdomar, och nu även skjutit en 14-åring. Det är ren tur att de inte har mördat någon. Allt detta för att beskydda en fascist.

De ska inte kunna komma undan med detta obemärkt - Vi samlas nu för att visa vårt motstånd

Skåne mot Rasism

Kommentarer

Ursäkta men vad _fan_ är det för fel på Malmö? Det var fan fler danskar är Malmöbor på demon! I MALMÖ! Och fler Lundabor än Malmöiter också för den delen...

Hur är detta möjligt? Malmö: vad fan håller ni på med?(!)

Livsstilskommunist

@livsstilskommunist, du tror inte det här säger mer om arrangemanget än invånarna i staden?

malmöit

@malmöit intressant take, så malmöiter gillar polisvåld?

Eller hade malmöiter arrangerat en annan, bättre, demo dit alla sanna malmöiter flockades? Det är nänligen något av en trend att arrangemeng i Malmö drar pinsamt lite folk, för att inte tala om malmöiternas ovilja att resa till närliggande städer och delta på andras arrangemeng.

Är malmöiter sånna finsmakare av arrangemeng att de inte vill gå på något som inte möter deras standard? Är det också därför politisk aktivitet lyser med sin frånvaro (frånsett graffiti på auktoritära kommunisters källarlokaler) i staden? :)


Livsstilkommunist

En dåligt kommunicerad, dåligt genomförd och i nästan alla avseenden avpolitiserad demonstration. Inte underligt att det inte drar folk. Det var svårt att se syftet med hela arrangemanget - istället för att solidarisera sig med utsatta grupper väljer man någon sorts punk-stereotypt polishat, och man varken utvecklar resonemanget eller verkar ha velat bygga allianser med relevanta aktörer.
Hade man velat göra något konstruktivt så hade men sökt sig till de aktörer som finns i Malmö, och därifrån skapat grund för samarbete mellan människor, och ja vem vet, kanske till och med rörelse. Nu fick vi istället en 100 personer (snällt räknat) stark manifestation som slutade i parken på Kungsgatan, för att man inte verkar ha tänkt igenom varken syfte eller genomförande.
Det enda jag ser är ett tankelöst upprepande av repertoarer och repliker, utan några försök till att anpassa sig efter den verklighet vi lever i. En verklighet där den utomparlamentariska vänstern är svagare än på 30 år. Det är dags att vakna upp istället för att jämra sig över vad det är för "fel på Malmö"

H.M.

Håller med om ovan kritik. De senaste ”autonoma” demonstrationerna i Malmö har tydligt utgått från en idé om att mängder av människor bara skulle samlas om man skapar ett event på fb och sätter upp lite affischer.

Jag undrar vem var målgruppen för demonstrationen? Hur mobiliserade man? Vad skulle demonstrationen syfta till och vad ska den i förlängningen leda till?

Kommunisten

Kan väl också vara värt att nämna att om man vill få ungdomar som utsätts för polisvåld att komma så är Facebook kanske inte platsen där man syns...

förstår folk inte att de åldras

Den här demon gjordes på ungefär 24 timmar för att smida medan järnet var varmt. Då blir det också en mobilisering på kort tid där ändå väldigt mycket tid las ner. Ibland funkar det, ibland funkar det inte. En oerhörd massa människor och grupper i Malmö har också kontaktats, det är ju svårt att göra möten när man inte har mer tid.

Nu antar jag att någon kommer fråga varför man inte väntade lite längre. Tja, ibland så blir de här blixtdemonstrationerna de som verkligen fungerar och när man väntar så tappar man allt momentum. Det som nog kanske saknas i Malmö, och i Sverige överlag, är just förmågan till att mobilisera och agera snabbt och direkt. Det är inte en naturlag utan något som kan tränas upp.

Politiskt så är det bra att dels visa i offentligheten att någon säger mot när alla i offentligheten ställer sig på snutens sida och prånglar ut propaganda. Det har ju också blivit lite press, så det fungerade ju. Det verkar ju inte ha lyckats med i någon högre grad att ha fått med sig rasifierade grupper som blir utsatta för polisvåld, trots att det försökts. Sådant går ju inte att förutse på förhand, ibland fungerar det plötsligt, ibland gör det inte det. Som man brukar säga, de som kämpar kan förlora, men de som inte kämpar alls har redan förlorat.

Jag har inte alls samma negativa inställning till demon. Det var en bra, pepp demo på oerhört kort tid. Det kan alltid bli bättre, och det kanske är där vi ska ha diskussionen. Vad är det som vi fattas i Malmö? Hur bygger vi något så vi kan göra massinterventioner på kort tid?

hmk

H.M. verkar ju vara en expert på demonstrationer, vikten av rätt image samt ha en djup insyn i "relevanta aktörer" och "aktörer i Malmö", så i andan av konstruktivitet hade iaf jag uppskattat om hen kan dela med sig av denna kunskap för att framtida aktioner ska kunna bli bättre!

@H.M. vad säger du, lust att dela med dig? :)

Livsstilskommunist

Fattar inte detta negativa om demon. När snuten skjuter barn måste vi väl göra något? visa att repression är politiskt, och att en snutstat vill vi inte ha, och att vi står på demonstranternas sida när all media osv står på snutens sida. Självklart stannar det inte vid en demo, ser fram emot resultatet av det du föreslog (och tänker genomföra hoppas jag!) H.M ! Hur demon utvecklas, vad den åstakommer, är ju inte heller bara upp till dom som arrar, även om vissa saker verkar varit planerade i all hast, mindre genomtänkta. hade de deltagarna som var missnöjda velat köra på lite, tagit saken i egna händer, om man nu va missnöjd, hade nog ingen stoppat dom.

gullunge

Det var oerhört viktigt att en demo skulle hända som reflex och solidaritets hälsning till alla de som utsatts till polisiärt och rasistiskt vål de senaste dygn. Och det var självklart att den autonoma rörelsen (whatever that is numera) skulke arra och genomföra den. Att det inte fanns ett plan eller en strategi med demo är också ett tecken på att vi inte är vana vid sådana krisande situationer (längre?) och vi inte har en kritisk massa själva för att genomföra en bred reaktion. Det är uppenbart för mig att en demo är inget.

Som många pratade om (inkl. texten som AO och SK publicerade) är detta ett unikt tillfälle att practicera olika aktioner, skapa solidaritets band och politiskt samarbete med subjekt som inte tillhör det vanliga "klientel" av den autonoma rörelsen. Nyckel begrepp här är kontinuitet.

Mitt i Ukraina kriget och valåret i Sverige utgör detta upplop en fantastisk chans för oss att reflektera och skapa dialektiska och aktivistiska allianser med dem som befinner sig på gatorna och konfrontera staten och dess fascistiska falanger. Det är sant att rörelsen är i dåligt skick. Men utmaningarna är här framför oss. Om denna demo var medioker då får vi arbeta och politisera nästa.

Nästa demo kan börja på Möllan och sluta i Rosengård. Visa båda politiskt och i urbana termer att vi också finns här och vi är en del av detta subjekt. Vi måste arra events eller manifestationer i sk utsatta område för att stödja de som lever där och dagligen upplever snutens trakasserier. Vi måste på alla möjliga sätt visa att vi inte accepterar statens retorik om kriminella gäng och hänsynslösa personer. Vi fördömer inte våld.

Malmö anarkist

Kommentera

captcha