En revolutionär infoportal
2018-10-08

CIVILKURAGETS DAG 12 OKTOBER

På fredag är det Civilkuragets dag. SAC Syndikalisterna delar ut sitt årliga pris till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Dagen sker till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg, som mördades av nazister i sitt hem 1999.

Civilkuragets dag kommer att uppmärksammas i Norrköping och Stockholm. Hojta till om det finns fler evenemang runt om i landet!

NORRKÖPING
Hörsalsparken kl. 18:00. Lokalen på Trädgårdsgatan hålls öppen från ca 17:30 för gemensam promenad till parken.

STOCKHOLM

Manifestation vid La Mano klockan 17.45 för att lyssna på tal om vikten av att ha civilkurage på jobbet. Nya syndikalistiska kören sjunger och årets mottagare av Civilkuragepriset till Björn Söderbergs minne kommer att utannonseras på plats.

Läs mer om civilkuragepriset: https://www.sac.se/Om-SAC/<wbr></wbr>Civilkuragepriset

Till Björn Söderbergs minne

Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund. Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000personer på Medborgarplatsen till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.

Björn-Söderberg-1998

<sup>Björn Söderberg, 1998</sup>

Vinnaren av 2017-års civilkuragepris var Lisen Brunberg, en före detta provanställd tillika skyddsombud på Attendos LSS-boende i Partille. Hon tilldelas priset för att hon trots sin osäkra anställning agerade när säkerheten brast på hennes arbetsplats. Hennes anmärkningar rörde ensamarbete nattetid, något som innebar fara och som på ett annat privat boende i samma län ledde till en anställd kvinnas död. Men istället för att sätta in extra personal på boendet valde Attendo att lösa problemet genom att utrusta ensamarbetande personal med överfallslarm och ett lås till knivlådan. Det var otillräckligt enligt Kommunal, som också agerade på Lisen Brunbergs indicierapporter genom att lägga ett skyddsstopp på ensamarbete nattetid.

En tid senare fick Lisen Brunberg beskedet att hon inte fick jobba kvar. Detta var dagen innan hennes provanställning gick ut och hon skulle fått en fast anställning på boendet. För Lisen kom det som en chock; hon var en mycket omtyckt och kompetent medarbetare som tidigare fått beröm från chefer och medarbetare. Det mesta tyder på att det var hennes roll som skyddsombud som fick henne avskedad.

Det hade varit enkelt för Lisen Brunberg att blunda för säkerhetsproblemen och väntat med att rapportera bristerna tills hon blivit fast anställd. Men trots att hon riskerade sin anställning – och därigenom sin ekonomiska trygghet – valde hon att agera osjälviskt och solidariskt med sina arbetskamrater och de boende. En sådan solidaritet blir mer och mer sällsynt i tider som dessa när allt fler har osäkra anställningar och rädslan för att säga emot sina chefer ökar. Därför ansåg SAC:s Centralkommitté att Lisen Brunberg var en värdig vinnare till 2017-års civilkuragepris. Priset delades ut på Göteborgs LS lokal.

Pristagare:

2017: Lisen Brunberg
2016: Leo Heyman
2015: (Inget pris delades ut)
2014: Daria Bogdanska
2013: Atbin Kyan och Iraj Yekerusta
2012: Warrent Lorena Estrada Lara
2011: Linda Moestam
2009: Arbetarna på Lagena distribution
2008: Niklas Svenlin
2007: Amalia Alvarez
2005: Lina Billberg
2004: Anita Noorai Aggarwai
2002: Brevbärare i Mölndal
2001: Fredrik Pettersson
2000: Amanuel Asmelash

Bidrag till Björn Söderbergs minnesfond:
PlusGiro: 80 99 23-6, märk talongen: Björn Söderberg

SAC

Länk: https://www.sac.se/Om-SAC/Civilkuragepriset

Kommentera

captcha

Senaste Media

Komintern - En skallig jävla glasögonorm
SAC:s senaste strejker
Hands off Exarchia: New Democracy's War on Anarchists
PARIS 18/1/2020 • GRÈVE & GILETS JAUNES : ENCERCLÉS PAR LA POLICE ET NOYÉS SOUS LES GAZS
S03E01 Jacob Rudbecks Barnarmé by Komintern