En revolutionär infoportal
2017-11-28

Bidra till ett varmare Malmö – stöd Solidaritet Värmer!

Solidaritet Värmer är Kontrapunkts bidrag till att bekämpa det kalla samhällsklimatet och en konkret insats för en mer solidarisk stad. Genom en nattöppen värmestuga och ett solidaritetscenter ger vi under vintern stöd till de som lever med knappa resurser eller utan skydd för natten i Malmö.

I dagens hårdnande samhällsklimat med ökande fattigdom och hemlöshet förvisas allt fler till utsatthet och ett liv på gatan. I Malmö kämpar hundratals människor dagligen för att hitta en sovplats för natten och ännu fler kämpar för att fylla sina mest grundläggande behov. I takt med att temperaturen sjunker blir situationen allt mer akut.

Vi vet att solidaritet värmer! Därför kraftsamlar vi inför vintern ännu en gång. När staden stänger dörrar för sina invånare, måste vi gå ihop och öppna nya.

Solidaritetscentret kommer att finnas i Kontrapunkts lokaler på Norra Grängesbergsgatan. Centret fungerar som en solidarisk omfördelningsplats av resurser där vi tar vara på samhällets överflöd och kanaliserar det vidare till människor i behov.

Vi tar hand om mat som kastas från butiker och restauranger och hindrar den från att gå till spillo. Genom att dela ut den både i form av råvaror och varma matpaket kan vi istället mätta några av de magar som annars skulle gå hungriga.

I gratisbutiken delar vi ut hygienprodukter, kläder, skor och annat som värmer under kyliga dagar och nätter. Utsatta människor tvingas genomgå orimliga byråkratiska strider och kämpa för att få tillgång till det de egentligen har rätt till. På solidaritetscentret finns därför möjlighet att få samhällsinformation och asylrådgivning för att bättre kunna bevaka sina rättigheter och förbättra sin livssituation.

På den nattöppna värmestugan är alla välkomna. Här kan vi erbjuda trygghet, gemenskap och en plats i värmen. Vi serverar varm mat & dryck och det finns wifi och toaletter. Då Kontrapunkts lokaler fortfarande inte kan användas, kommer värmestugan att drivas i en mindre lokal i centrala Malmö. Kommunens stelbenta byråkrati och politiska ovilja mot härbärgen fortsätter att förhindra sovplatser för hemlösa, men det minsta vi kan göra är att erbjuda en plats som ger värme och vila till trötta kroppar.

Det är en skam för Malmö att det saknas tillräckliga och värdiga alternativ för hemlösa. Samtidigt som vår vinterinsats i sig inte är någon lösning på vare sig bostadsbristen eller de ökande klassklyftorna, så lindrar den akut nöd i en allvarlig situation.

Solidaritet värmer kroppar, men det värmer också hjärtan, där framtidstro och hopp kan gro. Genom att gå ihop och skapa de alternativ vi kan, vill vi visa att en solidarisk stad är möjlig. När vi alla bidrar efter förmåga, kan vi tillsammans skapa ett varmare Malmö!

Solidaritet Värmer organiseras av Kontrapunkt och drivs ideellt i samarbete med Malmökretsen av Röda Korset och Svenska Kyrkan Malmö.


SWISH nummer: 1230810333

Bankgironummer: 607-1294

Kontrapunkt

Länk: https://solidaritetvarmer.se/

Kommentera

captcha

Senaste Media

The Antifascists (2017) Documentary
Hotet mot stridsrätten och löntagarnas svar
Şoreşa Jin: short documentary about how women in Rojava have organized their own communities
Anarkist dikt