Inlägg

2019-11-28

Antifascismen hör till miljörörelsen – Miljöblock i demonstrationen Helsingfors utan nazister 6.12.2019

Extremhögern och skyddande av miljön är oförenliga. Det förtryck, våld och ojämlikhet, som extremhögern driver, berör både människor och naturen. De grupper som fascisterna aktivt attackerar kommer att utsättas för de värsta konsekvenserna när klimatkatastrofen eskalerar.

Bolsenaro vill hugga regnskogarna och därmed öka på klimatförändringen och naturens förstörelse. På frontlinjen i kampen mot klimatkatastrofen står fortfarande de som den fascistiska verksamheten påverkar mest: ursprungsbefolkningen, de fattiga i globala södern och kvinnor. Det innebär att samtidigt som vi måste skydda naturen och en beboelig planet, måste vi också skydda de förtryckta. När krisen accelererar, försöker de som profiteras av katastrofen motsätta de som inte bär ansvaret över den.

Donald Trumps beslut att lämna Parisavtalet visar att vinst och tillväxt är viktigare än en beboelig planet. Samtidigt som förstörelsen fortsätter, försöker extremhögern skylla katastrofen på dem som drabbas mest av konsekvenserna, vilket kan beröra arbetare, invandrare, rasifierade minoriteter eller ursprungsbefolkningen. Turkiet försöker förstöra Rojavas revolution i Norra Syrien, en revolution som byggs upp på jämställdhet och ekologisk samexistens. Rojava fungerar som ett äkta exempel på ett alternativt liv för den nuvarande klimatkatastrofen och hopplösheten.

I Finland hittar man de mest högljudda klimatförnekarna i sannfinländarna och i andra extremhögra grupper. Misantropin och klimatförnekelsen är sammanflätade och förstör både människornas livskonditioner och naturen. Samma logik som används för att förtrycka människor, lämpas för naturen.

Fascistiska och rasistiska krafter hotar miljörörelsen från insidan och försöker ta över rörelsens agenda. De snabba och grundläggande samhälleliga förändringarna som miljökrisen kräver, bör realiseras genom att bryta ner maktförhållanden, inte genom att upprätthålla eller öka förtrycket. Det finns inte utrymme för fascistiska krafter miljörörelsen eller i miljörelaterad politik.

Om den extremhögra rörelsen växer, minskar miljörörelsen utrymme. Fascistiska och auktoritära ledare bryr sig inte om miljön eller människor. Därför måste vi förenas med dem som kämpar för ett fritt och hållbart samhälle. Kampen är och har alltid varit gemensam. Vi uppmuntrar alla som är oroliga över den nuvarande klimatkrisen, miljöaktivister och antifascister att delta i Helsinki ilman natseja- demonstrationen 6 december 2019.

Det är önskvärt att partisymboler, nationsflaggor och övriga autoritära symboler lämnas bort från demonstrationen. Den exakta tidpunkten och platsen meddelas snarast möjligt.

Miljöblock i demonstrationen Helsingfors utan nazister: https://www.facebook.com/events/2512481775654495/

Huvudevenemanget till demonstrationen: https://www.facebook.com/events/525869534934327/

DA mobilization team

Länk: https://www.facebook.com/events/2512481775654495/

Kommentera

captcha