Inlägg

2020-03-25

Sexuell exploatering

SEXUELL EXPLOATERING

Det ska nämnas vid sitt rätta namn. Att använda ord som "sexarbete" är inget annat än ett slag i magen på alla de hundratusentals (främst) kvinnor och barn som blivit tvingade in i sexhandeln genom trafficking, utanförskap eller utsatthet. Det är också en skymf mot de som aldrig skulle kalla sig för sexarbetare.

Demonstrationen "Ta Natten Tillbaka" hålls varje år i samband med den Internationella Kvinnodagen i flera städer. I Göteborg gick den under parollen "Mot all sexuell exploatering" där Inte Din Hora medverkade som talare. I Malmö var parollen "Un violador en tu camino/En förövare i din väg". På demonstrationen hölls ett tal som berörde alla de som av olika anledningar inte kunde deltaga i kvällens demonstration. Talet i stort var viktigt och fint - men det avslutades med ställningstagandet:

"Decriminalize sex work!"

Mangla vill som arrangör av demonstrationen ta avstånd från detta ställningstagande. Tillsammans med nätverket Inte Din Hora vill vi nu klargöra varför vår gemensamma ståndpunkt är en helt annan.

Att sälja sex i Sverige är lagligt och så bör det förbli. Vad en menar med att säga: "avkriminalisera sexarbete" är att det även ska vara lagligt att köpa sex. Som vilket annat arbete som helst ska en sexarbetare kunna sälja sina tjänster till en kund - som kassörskan säljer dig dina cigaretter, rörmokaren som installerar den nya toaletten eller läraren som lär ut alfabetet till ditt barn.

Att legalisera sexhandel - att både köpa och sälja - hade bara gynnat en extremt liten grupp inom prostitution - denna grupp är dock den som hörs och syns mest. Eller nej, det hade gynnat en annan grupp också. En grupp som är ganska stor.

Det hade gynnat köparen. (Nästan alltid) Mannen. Förövaren. Den som köper en kropp för sitt eget nöjes skull. I länder där sexhandel sker kan en garantera att även människohandel/trafficking förekommer. I länder utan sexköpslagstiftning är efterfrågan större, varpå handeln ökar.

Är det verkligen något vi ska sträva efter?

Vi vill absolut inte det. Vi vägrar låta det ske!

Bild från Ta natten tillbaka i Göteborg 2020

Mangla

Kommentarer

Reagerade också på detta i Malmös demo. Bra att ni som arrangörer tar avstånd. Detta är verkligen en vattendelare...

Joy oscar

Kommentera

captcha