Inlägg

2022-08-18

Krönikan 18-19/8 2022. Konst och Politik.


Englands proteströrelsen mot elpriset Don’t Pay UK tror på framgång; elräkningarna i vinter kommer att bli helt orimliga. Torkan drabbar Frankrike hårt men golfbanorna är undantagna från vattningsförbudet. I protest har Extinction Rebellion fyllt golfbanornas hål med cement.

Sverige: Kajsa Ekis Ekman - som jag (innan trans-debaclet) hade stora förväntningar på, gör nu en politisk u-sväng som känns definitiv. Hon höjer Ayn Rand - nyliberalismens värsta skräcködla - till skyarna. Ekis verkar inte ha gjort särskilt mycket research. Men det har jag, i artikeln ”Ayn Rand - nyliberalismens iskalla guru”, som också har ett rikt länkarkiv.

Valet: De rödgröna har hittills fått 49,8 % mot SD-blocket som får 48,6 % enligt Novus. MP blir kvar över 4%-gränsen som det ser ut nu. Och SD-blocket verkar tycka att Morgan Johansson (s) är personligt ansvarig för gängskjutningarna, men vad jag vet har han inte skjutit någon.

Lund: Stadsbiblioteket måste vara ett av de mest välskötta biblioteken i landet. Aktuellt sortiment och hjälpsamma bibliotekarier. Äldre och mer sällsynta böcker hittar man på UB 1 i ”Sveriges vackraste byggnad” på Helgonabacken.

Övrigt: Vad hände med science-fictions alla kreativa uppfinningar? Vi kom till månen men inte längre. Magnetiska snabbtåg fick vi visserligen, men tyvärr blev det elsparkcyklar i stället för rullande trottoarer. Och den flygande bilen - de som tillverkats ser ut som stora drönare eller som flygplan med infällbara vingar; inte som en jetdriven bil utan hjul som kan lyfta och landa vertikalt. Datorerna har blivit mindre och mobiltelefonerna fler men den snabbaste tekniska utvecklingen är militär. Världsfreden, ett normalt klimat och global matsäkerhet återstår att uppfinna. Vi får hoppas att inte det också är science-fiction.

Boktips: På tal om Ayn Rand och kapitalismen: Nobelpristagaren Svetlana Aleksevitj’s bok ”Tiden Second Hand” intervjuar ryssar som genomled den brutala återgången till kapitalismen under Gorbatjov, Jeltsin och Tjubajis. Och inte vilken kapitalism som helst, utan den råaste oligark-varianten som tvingade det stolta folket att tigga eller samla fimpar på gatorna. Jag har förut läst ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” om unga kvinnliga soldater ur det ryska folkdjupet som deltog i att besegra Hitler och rädda världen från Nazi-Tyskland. Den blinda auktoritetstro som rådde i världen vid denna tid var en av krigets förutsättningar. Intervjuerna i ’Tiden Second Hand’ är alltid mycket personliga och emotionella. Eventuellt kunde den nyliberala chockterapin under 1990-talet fått mer utrymme men det framgår att den genomfördes mot befolkningens vilja. Och om slaget vid Stalingrad kan man läsa i Antony Beevors militärhistoriska bok med samma namn. Ukraina har däremot en annan version av Andra Världskriget - den tyska ockupationen (som förlängdes efter 1945 av kollaboratören Stepan Bandera) satte djupa spår som märks än idag i gatubilden. Det finns inget försvar för Putins invasion. Men det skadar inte att kunna sin historia.

***

Citat.

1). ”Om en person utgör ett problem så skjuter vi honom och då har vi löst problemet”. - Stalin.

2). ”Det är omöjligt att härska oskyldigt, vansinnet i detta är alltför uppenbart”. Saint-Juste, 25, i sitt första tal mot monarkin inför konventet under Franska Revolutionen 1789-1793.


***Staffan / Konst och Politik

Kommentera

captcha